Metyalkohol má v Česku 26 obetí, hospitalizovali ďalších otrávených

26.09.2012 Celý región

Ostrava 25. septembra (TASR) - Výsledky pitvy 60-ročného muža, ktorého polícia našla mŕtveho v pondelok v Ostrave, preukázali jeho úmrtie na otravu metanolom. Oznámila to dnes policajná hovorkyňa Gabriela Holčáková, ktorej vyjadrenia priniesla tlačová agentúra Mediafax.

V Moravskosliezskom kraji na otravu metanolom zomrelo celkom 16 ľudí, v celej Českej republike ide o 26. obeť.

Polícia objavila u tohto muža fľašky s etiketou Hrušková vodka výrobcu Ostravská likérka a upozornila na ich zrejme jedovatý obsah.

"Vzhľadom na nové informácie vyzývame verejnosť, aby nekonzumovala alkohol v sklenenej fľaške s obsahom jedného litra, opatrenej etiketou Hrušková vodka a nápisom Výrobca - Ostravská likérka, OL.&.Com., s.r.o., Blodkova 381, Ostrava-Hulváky. Predmetné fľašky sú neokolkované a ich obsah môže byť vysoko toxický," varovala Holčáková.

Vzhľadom na ďalšie prípady otráv metylalkoholom polícia znovu upozorňuje na nebezpečie pitia tvrdého alkoholu z neznámych zdrojov a bez kolkov.

Dnes sa na Karvinsku objavil ďalší prípad metanolovej otravy, keď polícia našla 43-ročného muža vo vážnom zdravotnom stave. Prítomnosť metylalkoholu sa uňho potvrdila, informovala Holčáková.

V garáži našla polícia aj prázdne fľaše od alkoholu rôzneho druhu. Muž nereagoval na podnety, preto ho previezli do nemocnice a hospitalizovali.

Aj nemocnica s poliklinikou v Havířove dnes ráno prijala ďalšieho muža s podozrením na otravu škodlivým alkoholom. Je v bezvedomí, uviedol pre Mediafax námestník riaditeľa nemocnice Jaroslav Lux.

Otráveného 33-ročného muža prijala nemocnica po 07.00 h. "Je v bezvedomí, na dýchacom prístroji na ARO; prítomnosť metanolu zatiaľ nie je potvrdená," dodal Lux.

V pondelok priviezli do tejto havířovskej nemocnice aj 43-ročného muža z Karvinska, otráveného metanolom. Polícia ho objavila v garáži spolu s prázdnymi fľašami od alkoholu. "Ten je na tom lepšie, pretože bol v etanolovom opojení. Rozbor uňho takisto potvrdil metylalkohol. Už je pri vedomí," povedal Lux.

V havířovskej nemocnici v súčasnosti ležia traja pacienti s otravou metanolom - muža hospitalizovaného už skôr sa lekári v priebehu dneška chystajú prepustiť domov.

Nečas: Dovoz metanolu do ČR musí podliehať kontrole

Český premiér Petr Nečas dnes vyhlásil, že v budúcnosti by sa mal začať viac kontrolovať dovoz metanolu a prípadne by sa malo zvážiť jeho zdanenie. Metanol sa totiž v Česku nevyrába a navyše je v priemyselnom využití nahraditeľný, informovala stránka novinky.cz.

Nečas poskytol vyjadrenia po stretnutí so zástupcami českej Únie výrobcov a dovozcov liehovín, Potravinárskej komory a Asociácie hotelov a reštaurácií.

Premiér ďalej uviedol, že vláda sa v stredu nebude zaoberať zrušením prohibície, ale iba jej zúžením. Výrobcom chce v tejto súvislosti pomôcť s obnovením dôvery spotrebiteľov. Postupne by malo dôjsť k povoleniu vývozu domácich českých liehovín. Premiér vyjadril podporu poctivým obchodníkom.

"Chcem vyjadriť podporu všetkým poctivým výrobcom liehovín, poctivým predajcom alkoholu a poctivým podnikateľom. Sme si vedomí, že to opatrenie (prohibícia), ktoré je v platnosti už druhý týždeň, im veľmi komplikuje život," povedal na dnešnom brífingu predseda vlády, ktorého citovala tlačová agentúra Mediafax.

Nečas znovu zdôraznil, že súčasná metanolová kauza bola spôsobená kriminálnou činnosťou a rozhodne nie činnosťou poctivých výrobcov, predajcov a podnikateľov.

"Aj preto za jednu z kľúčových úloh v tejto oblasti považuje vláda obnovenie štandardného trhu s liehom a liehovinami v ČR," dodal Nečas.

Ministerstvo zdravotníctva navrhne kabinetu, aby reštaurácie a predajcovia dostali 60-dňovú lehotu na preukázanie toho, že ich alkohol je zdravotne vyhovujúci. Do obehu by mohol zamieriť aj alkohol opatrený novými kolkami a pomyselným "rodokmeňom".

O prípadnom odškodnení ľudí poškodených konzumáciou metanolu nechcel dnes český premiér špekulovať.

Nečas sa zároveň poďakoval polícii, ktorej sa podarilo odhaliť zdroj otráv metanolom.
 

Vyberte región